Llegir no és resseguir paraules
Del pas de la poesia a la literatura (etimològicament) se’n deriva que l’art té a veure d’alguna manera amb la recepció, amb aquella persona que llegeix, que sap relacionar-se amb un text. Però llegir no és passar la mirada per damunt la tinta negra sobre paper blanc: requereix d’una participació activa, d’un diàleg entre obra i lectora.
En aquest seminari aprendrem com acostar-nos a una obra literària i construir la significació. Perquè en una obra tot significa, i veurem la diferència entre significat i significació, aquesta operació constant que ens obliga a interpretar (paraula que crema). Llegir és establir una xarxa de relacions que, en cada moment, en l’acte de la interpretació, podem fer explícita a través de l’argumentació amb diàleg amb l’obra.
Finalment ens aproparem a la crítica literària des de la seva premisa etimològica: l’exercici crític té a veure amb una ruptura per una banda i per la separació, discriminació, per l’altra; així, l’acte crític no és un acte d’integració, de fusió al qual aspirem quan llegim un text sinó que és un acte de separació, de fragmentació. Llegir críticament vol dir necessàriament deixar coses fora. Com? Argumentant-ho. Així enfrontem l’angoixa que produeix no tenir una resposta immediata davant un poema.
Toritaka Tokumei és un escriptor format en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona i en Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona. És membre del col·lectiu Visiones de lo Fantástico (UAB) i del Cercle d’Escriptura i Crítica (UB). Des de l’any 1998, ha publicat narrativa breu en diverses antologies a Catalunya, Espanya i Perú. Imparteix cursos d’escriptura i xerrades literàries a l’Escola Bloom i a l’Escola de Literatura de Terrassa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada