diumenge, 22 de setembre del 2024

El racó de pensar. Un espai de pensament crític i debat

Professor: Toritaka Tokumei

Tipus de curs: Presencial

Dates: 16 de gener a 3 de d'abril de 2025

Horari: Dijous, de 18:30 a 20:30h (24 hores en 12 sessions)

Lloc: Amics de les Arts i Joventuts Musicals (Sant Pere, 46, 1a planta – Terrassa)

Preu: 120€ (90€ persones associades a Amics de les Arts i Joventuts Musicals i 100€ les jubilades)

Matrícula: Us podeu matricular utilitzant el formulari que trobareu en aquest enllaç: http://amicsdelesarts-jjmm.cat/matricula-elt/

També ho podeu fer trucant al 937 859 231 o presencialment a la secretaria d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals (de dilluns a divendres, de les 17:00 a les 20:00h).


DESCRIPCIÓ DEL SEMINARI

Des de quan va estigmatizar-se el fet de pensar fins el punt que s’utilitzi com un càstig? Quan algú diu «Ves al racó de pensar» està més associat a una cosa dolenta que a una cosa bona. Probablement perquè la persona castigada, sovint infant, creu que pensar és estar-se mirant la paret en silenci. No sé què deu creure qui l’envia. Però sabem que l’acte de pensar és precisament això: un acte, una acció, que sovint passa pel llenguatge i això vol dir que requereix un diàleg, un punt intersticial on es trobin diverses perspectives.

Moltes vegades hem pogut escoltar (fins i tot dir) «quan arribo a casa, no vull pensar», «anem a veure X pel·lícula/sèrie que no vull pensar», «ara no vull pensar-hi»... Un aplec de comentaris que apunten al pensar com una cosa negativa. És cert que pot cansar (és una acció), és clar, però també ho és que no deixem de pensar mai, en un sentit general.

Si a l’anterior hi sumem que vivim en una societat d’immediatesa, de pluja de dades constant a través, especialment, de les xarxes socials fins el punt que ha canviat la manera d’escriure i llegir dels mitjans per tal de no quedar-se enrere i captar la major audiència (i així amb quasi tot), poques persones troben no només el temps sinó l’espai per poder pensar, i menys encara per poder debatre amb altres veus temes que ens afecten i vertebren.

Aquest seminari pretén crear precisament aquest entorn on trobar-nos un cop per setmana per dirigir una mirada crítica respecte diversos temes i poder-los debatre enriquint-nos amb les veus de les altres persones i les seves perspectives.

OBJECTIUS

  • Tenir aquella «habitació pròpia» per poder reflexionar.
  • Aprendre a identificar d’on provenen les nostres idees.
  • Distingir entre un fet i una opinió, i una opinió d’una opinió crítica.
  • Comprendre els fonaments de la lògica i l’argumentació.
  • Debatre sobre tot tipus de temes, incloent els que couen personalment.
  • Permetre’s créixer sumant i considerant altres idees que no siguin les nostres.
  • Entendre què és una conclusió de manera que no sigui l’estadi en el que una persona «es cansa de pensar».

DINÀMICA

Cada participant proposarà un tema que li interessi especialment durant la primera sessió. Aquests temes poden tractar qualsevol aspecte científic, filosòfic, històric, estètic, artístic, ètic, religiós, social... amb l’especificitat o generalitat que es vulgui. Per sorteig, llistarem els temes que es correspondran a les sessions del seminari per donar temps a preparar-se qualsevol lectura o recerca que es vulgui (si es vol). No cal tenir coneixements previs sobre cap matèria: partirem de l’actitud natural fenomenològica, què intuïm sobre una qüestió.

DURADA

Les sessions tindran una durada de dues hores i es realitzaran setmanalment durant un trimestre (amb la possibilitat de continuació amb nous cicles del seminari). Així la totalitat serà un dia, 24 hores, només un dia al racó de pensar per poder transformar-lo en una cosa bona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada