dilluns, 30 de gener del 2023

Poesia i cançó. Seminari a càrrec de Jaume Aulet (2023)

 



  • Instructor: Jaume Aulet.
  • Tipus de curs: presencial
  • Dates: 11, 18 i 25 de maig de 2023
  • Horari: Dijous, de les 18:30 a les 20:30h (6 hores en 3 sessions)
  • Lloc: Amics de les Arts i Joventuts Musicals (Sant Pere, 46, 1a planta – Terrassa)
  • Preu: 36€ (20% descompte per a persones associades a Amics de les Arts i Joventuts Musicals) 

 

LA POESIA I LA CANÇÓ, UNA RELACIÓ ESPLENDOROSA I ENREVESSADA

La cançó sempre ha estat una bona manera de difondre la poesia. No hi ha dubte que poetes com Ausiàs March, Salvador Espriu, Màrius Torres o Joan Salvat-Papasseit són avui dia més coneguts gràcies a les versions musicades dels seus poemes. Ara bé: fins a quin punt els poemes –o determinats poemes, si més no– tenen necessitat de ser musicats? Quina és la música que els escau? N’hi ha d’inadequades? Hi ha poemes que realment hi surten guanyant, una vegada musicats? I què passa amb els que hi surten perdent? Els cantants tenen presents els aspectes literaris, a més dels musicals, quan versionen un text? Per què diferents versions musicades d’un mateix poema generen “lectures” tan contraposades? Fins a quin punt les lletres de les cançons poden ser considerades poemes? Què passa quan un cantant guanya el premi Nobel de literatura?

Totes aquestes qüestions (i unes quantes més) ens les plantejarem en un breu seminari de tres sessions.  Hi analitzarem versions ja clàssiques (les de Raimon, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet o Marina Rossell) i també les de cantants de llarga trajectòria en aquest àmbit (com Miquel Pujadó, Celdoni Fonoll o Xavier Ribalta). Així mateix ens fixarem en algunes de les moltes versions més estrictament actuals i no tan conegudes (les de Blaumut, Els Amics de les Arts, Feliu Ventura, Gemma Humet o Judit Nedermann, entre d’altres).

De ben segur que no arribarem a cap conclusió definitiva, però segur també que acabarem constatant que hi ha uns quants criteris bàsics que els cantants haurien de tenir presents a l’hora de mostrar i divulgar la feina dels poetes. Una cosa sí que està garantida: cada un dels tres dies hi haurà bona música i bona poesia!


 

Us podeu matricular en aquest enllaç:

http://amicsdelesarts-jjmm.cat/matricula-elt/

o trucant al 937 859 231 o presencialment a la secretaria
d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals

(de dilluns a divendres, de les 17:00 a les 20:00h
Carrer de Sant Pere, 46, 1r pis).

Podeu sol·licitar més informació sobre els cursos escrivint a:

dimecres, 11 de gener del 2023

Poetes essencials del segle XX: José Ángel Valente, Phillippe Jaccottet i Joan Vinyoli (2023)

 POETES ESSENCIALS DEL SEGLE XX

LECTURA I COMENTARIS

José Ángel Valente, Phillippe Jaccottet i Joan Vinyoli



Instructor: Antoni Clapés
Tipus de curs: Virtual
Dates: 7, 14 i 21 març, 2023 
Horari: Dimarts, de 19:00 a 20:00h (3h en 3 sessions)
Preu: 9€ (20% descompte persones associades a Amics de les Arts i Joventuts Musicals) les tres sessions

 

 

José Ángel Valente (Ourense, 1929 – Ginebra, 2000 ) fou un escriptor i poeta gallec. Adscrit en un primer moment a l’anomenat «Grupo poético de los años 50», des de 1966 la seva poesia evoluciona cap a una metapoesia que defineix la seva lírica dins el corrent denominat «Poesia del silenci», molt influïda per la mística. Assimilant tendències filosòfiques i tradicions culturals històriques en poesia i prosa i també a través de la música i la pintura, l’escriptura de José Ángel Valente és considerada com una de les més ambicioses i profundes de la literatura espanyola contemporània.

Philippe Jaccottet (Moudon, 1925 – Grinhan, 2021) fou un poeta suís francòfon, establert a França des de 1953. A més de crear una obra extensa com a poeta, prosista i assagista, traduí nombrosos autors i poetes al francès, incloent Goethe, Hölderlin, Mann, Mandelstam, Góngora, Leopardi, Musil, Rilke, Homer i Ungaretti. La poesia de Philippe Jaccottet es caracteritza per la seva sobrietat expressiva, però és alhora corprenedora per la reflexió profunda sobre el dolor i pel diàleg malenconiós i enigmàtic amb el paisatge natural més proper.

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914 – 1984) fou un poeta català. Concebia la seva poesia com a una eina indagatòria i de coneixement sobre un mateix i sobre el món i com una forma de realització espiritual. La seva lírica, deutora del romanticisme alemany i el postsimbolisme, evoluciona progressivament cap a una poesia metafísica i existencial empeltada d’un realisme de caràcter experiencial i moral. La poesia és, per a Vinyoli, una via d’arrelament en la realitat i de transcendència d’aquesta i el mitjà òptim, de salvació, per superar l’estat d’indigència que ell creia inherent a la condició humana.

 



Us podeu matricular en aquest enllaç:
o trucant al 937 859 231 o presencialment a la secretaria
d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals
(de dilluns a divendres, de les 17:00 a les 20:00h
Carrer de Sant Pere, 46, 1r pis).
Podeu sol·licitar més informació sobre els cursos escrivint a: